Čarobna Provansa

5 dni, od 399,00 €

1.dan: LJUBLJANA-NICA
Odhod avtobusa ob 5.00 iz  Ljubljane in vožnja s postanki po Italiji mimo Benetk, Verone, Brescie, Cremone, Piacenze, Alessandrije, Genove in Ventimiglie proti Franciji. Prihod na francosko riviero do Nice, s slovito Angleško promenado. Avtobusni in peš ogled tega zanimivega letoviškega mesta. Nastanitev v hotelu in prenočišče.

2.dan:NICA-ANTIBES-CANNES-AIX-EN-PROVENCE-ARLES
Po zajtrku vožnja ob Azurni obali z ogledom v Antibes-u Chateau Grimaldi, kjer je Picassojev muzej, v Cannes-u, ki vsako leto gosti filmski festival bo postanek za ogled tega luksuznega letovišča in filmskega mesta. Po provansalski avtocesti bo vožnja do kraja Aix-en-Provence. Mesto študentov ima bogato zgodovino, imenujejo ga mesto fontan, v njem pa so živeli znani in slavni ljudje: dobri kralj Rene, grof Mirabeau, Paul Cezanne, Emile Zola in drugi. Ogled katedrale St. Sauveur in sprehod po starem delu mesta. V prijetni senci platan si bomo privoščili osvežitev v enem od številnih bistrojev in poskusili specialiteto Aixa, imenovane calissons. Pot bomo nadaljevali do Arlesa, kjer se bo nastanitev v hotelu. Večerja in prenočevanje.

3.dan:ARLES-PONT-DU-GARD-AVIGNON-St.REMY-LesBAUX-FONTVIEILLE-ARLES
Po zajtrku vožnja do imenitno ohranjenega 2000 let starega rimskega akvadukta Pont du Gard, ki je zaradi svoje skladnosti in lepote postala umetnina antike. Nadaljevanje poti do starega mesta Avignon, nekdanje papeške rezidence, zgrajene na skalni planoti. Ogledali si bomo predel okoli papeške palače, park in ostanke prvega zidanega mostu čez Rono, ki ga opeva znana pesmica “Sur le pont d’Avignon”. Postanek za ogled, nato vožnja do kraškega izvira Fontaine de Vaucuse, kjer je ob izviru reke Sorgue dobival navdihe slavni pesnik Petrarca. Sprehod po prelepi okolici, nato pa se bomo skozi slikovito provansalsko pokrajino peljali skozi St. Remy-de-Provence, kjer ima hišo tudi monaška princesa Carolina. Dalje mimo preostankov enega največjih rimskih mest v Provansi, starodavnega Glanuma. Nadaljevali bomo do južnega dela pogorja Alpilles, kjer je na visoki planoti nekdaj slavno in ponosno mestece Les Baux, ki je dalo ime boksitu. Postanek za ogled. Zapeljali se bomo skozi Provanso do mesteca Fontvieille in si ogledali mlin na veter, ki ga je v znanem delu “Pisma iz mojega mlina” opisal francoski pisatelj Daudet. Vrnitev v Arles, večerja in nočitev.

4.dan:ARLES-CAMARGUE-SANTES MARIES DE-LA MER-AIGUES MORTES-NIMES-ARLES
Po zajtrku si bomo ogledali stari del mesta Arlesa z rimsko areno in romansko katedralo sv. Trophima. Portal katedrale in stari samostan z najslavnejšim križnim hodnikom v Provansi sta pod zaščito Unesca. Ogled arheološkega muzeja, ki ga je ustanovil Frederik Mistral z eksponati iz rimskega obdobja.  V njem je nazorno prikazana antična zgodovina Arlesa. Ogledali si bomo tudi Espace van Gogh, nekdanjo bolnišnico, ki so jo uredili tako, kot jo je videl in upodobil slavni slikar na svojih platnih. Arles je že v srednjem veku slovel po bogato založeni tržnici. Odpeljali se bomo v delto Rone. Reka se v dveh širokih rokavih izliva v Levji zaliv. V trikotniku med malo in veliko Rono pa se nahaja slikovit rastlinski in živalski naravni rezervat Camargue. Glavno mesto je Saintes Maries-de-la-Mer, kjer večinoma prebivajo Romi. Slikovito mestece ob morju, z odličnimi ribjimi restavracijami in cigansko glasbo, nas bo gotovo očaralo. Postanek za ogled. Med vožnjo po Camargue bomo videli značilne camarške konje in črne camarške bike z značilnimi lirastimi rogovi, v močvirskem dela Camargue pa opazovali številne vrste ptičev, flamence in druge živali. Ob vrnitvi si bomo ogledali še Aigues-Mortes, mestece, ki leži znotraj dobro ohranjenega srednjeveškega obzidja in ga je dal urediti francoski kralj Ludvik Sveti. Kratek sprehod po mestu, nato pa vrnitev v Arles, večerja in nočitev.

5.dan:ARLES-MONAKO-GENOVA–LJUBLJANA
Po zajtrku se bomo odpeljali mimo Aixa po provansalski avtocesti do Nice, nato pa po slikoviti cesti, ki se vije po sredini pogorja Alpes Maritimes. Imeli bomo čudovit pogled na majhna letoviška mesteca francoske riviere, ki se nizajo drugo za drugim vse do kneževine Monaco, žepne državice, ki ji že 700 let vlada dinastija Grimaldi. Postanek za ogled kneževine, trga pred knežjo palačo, katedrale z grobnico kneginje Gracije Patricije, zunanjosti Oceanografskega muzeja (po želji tudi ogled notranjosti) in eksotičnega botaničnega vrta. Popoldne vožnjo v Ligurio, mimo San Rema in drugih slikovitih mestec italijanske Riviere do Genove. Nato pa z vmesnimi postanki nadaljevali pot mimo Cremone, Brescie, Verone, Padove v Slovenijo. Prihod v Ljubljano v poznih večernih urah.

CENA NA OSEBO:
399,00 € (pri udeležbi najmanj 45 oseb)

425,00 € (pri udeležbi najmanj 35 oseb)

CENA VKLJUČUJE: prevoz s sodobnim turističnim avtobusom po programu, dva voznika, vse cestne pristojbine in stroški parkirišč, 1x nočitev z zajtrkom in 3x polpenzion v hotelu 2*Lux/3* (dvoposteljne sobe TWC), vse oglede brez vstopnin, vodenje in organizacijo potovanja, ter DDV.

MOŽNA DOPLAČILA (ob prijavi): enoposteljna soba za 4 noči 135 €

- ob prijavi“zavarovanje rizika odpovedi”, ki je 5% osnovne cene!

- (vodniku na poti): vstopnine za oglede pribl. 30-35 €.

OB PRIJAVI JE PLAČILO AKONTACIJE 100 €, ostalo po obrokih ali 14 dni pred potovanjem!

ODHOD: na povpraševanje