Bolgarija

5 dni, od 315 €

Vabimo vas na nepozabno pot v Bolgarijo - deželo, ki leži v osrčju Balkana in predstavlja vez med Evropo in Orientom; deželo tradicije ter velikih kontrastov. Bolgarija ima izjemno veliko kulturnih in naravnogeografskih spomenikov pod Unescovo zaščito. Neokrnjena narava, starodavna mesta, prijazni ljudje, pestra kulinarika, folklora, tradicija in običaji... Razvajajte se in doživite resničen utrip bolgarske dežele.

1. dan: LJUBLJANA-ZAGREB-BEOGRAD-NIŠ-SOFIJA
Odhod avtobusa iz Ljubljane (okoli polnoči) in vožnja do slovensko hrvaške meje, dalje po Hrvaški in proti Srbiji. Po prestopu meje vožnja do Beograda. Postanek za osvežitev in orientacijski ogled mesta ( Novi Beograd, Parlament, cerkev Sv. Save, trdnjava Kalamegdan...). Vožnja po avtocesti do Niša, srbsko – bolgarske meje ter dalje do Sofije, glavnega mesta Bolgarije. Nastanitev, večerja in prenočevanje v hotelu.

2. dan: SOFIJA-RILA -BOROVETS
Po zajtrku sledi orientacijski ogled Sofije, med drugim: katedralo Aleksandra Nevskega, rotundo Sv. Jurija, Univerzo, spomenik Vasilija Levskega… Vožnja mimo vznožja gore Vitosha na jugozahodnem delu mesta, v smeri pogorja Rila in do samostana Rila. Samostan velja za najlepši srednjeveški samostan v Bolgariji. Legendarni Rilski samostan, sveti kraj Bolgarov, se kot trdnjava dviga na višini več kot tisoč metrov v osrčju gorovja Rila. V njem se je ohranilo bogastvo bolgarske cerkvene in likovne umetnosti in pismenstva. Po ogledu nadaljevanje poti do najstarejšega, največjega in najbolj mondenega zimsko-športnega letovišča Borovets na nadmorski višini 1390 m. Nastanitev, večerja in prenočevanje.

3. dan: BOROVETS- PLOVDIV- KAZANLAK
Zajtrk v hotelu ter vožnja v drugo največje mesto Bolgarije - Plovdiv. Ogled starega mestnega jedra z rimskim gledališčem iz 2 stoletja, ki sprejme 3000 gledalcev in v času festivalov še vedno zaživi, mestnim obzidjem ter značilnimi hišami iz 19. stoletja. Nadaljevanje poti proti Stari Zagori ter naprej v Kazanlak, do največjega centra v ''Dolini vrtnic''. Vrtnice so simbol, poznane po celem svetu, kjer pridelujejo svetovno znano rožno olje. Ogled mesta in  muzeja rožnega olja ter svetovno znanih v Evropi najstarejših ohranjenih tračanskih grobnic. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočišče

4. dan: KAZANLAK-SOFIJA
Po zajtrku vožnja do bližnje Spominske cerkve v Shipki grajeni med 1885 in 1902 kot spomenik, posvečen ruskim, ukrajinskim in bolgarskim vojakom, ki so umrli za osvoboditev Bolgarije v bolgarsko ruski -turški vojni 1877-1878. Vrnitev v Rožno dolino, imenovano po vrtnicah in rožnem olju ter dalje po dolini do Karlova, rojstnega kraja bolgarskega revolucionarja in narodnega junaka Vassilia Levskega (1837-1873) in pesnika Hristo Boteva. Nadaljevali bomo do bližnjega Sopota rojstnega kraja Ivana Minchov Vazova, največjega bolgarskega pesnika, pisatelja in dramatika imenovanega tudi »patriarh bolgarske literature«. Ogledali si bomo lepo ohranjeno spominsko obeležje. Še vožnja do Koprivshtitsa značilnega bolgarskega mesta, ki ohranja vzdušje iz obdobja 19. stoletja. Mesto se ponaša z veliko arhitekturnih spomenikov s svojo prvotno podobo. Zbirke etnografskih zakladov, vezenin, narodnih noš in tipično bolgarskega nakita. Tu so bili rojeni številni bolgarski pesniki pisatelji in revolucionarji. Vožnja v Sofijo, nastanitev, večerja in prenočevanje v hotelu.

5. dan: SOFIA-NIŠ-BEOGRAD-ZAGREB-LJUBLJANA
Po zajtrku vožnja proti bolgarsko-srbski meji, dalje proti Nišu do samostana (Ravanica ali drugi) in postanek za obisk in ogled tega ''bisera'' na poti. Nadaljevanje vožnja mimo Beograda na Hrvaško, po avtocesti mimo Zagreba do Ljubljane. Prihod v poznih nočnih urah.

CENA:
315 € (pri udeležbi najmanj 45 oseb v avtobusu)
345 € (pri udeležbi najmanj 35 oseb v avtobusu)

CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz z vsemi cestnimi pristojbinami in stroški, 2 voznika, 4 x HB (pol penzion) v hotelu 3*-4*, nastanitev v dvoposteljnih sobah, strokovno vodstvo, DDV, vodenje in organizacijo potovanja

DOPLAČILA:

  •  pred potovanjem:  enoposteljna soba v hotelu pribl 64 EUR – 4 prenočevanja (vendar je število omejeno).
  •  ob prijavi “zavarovanje rizika odpovedi”, ki je 5% osnovne cene.
  •  na potovanju vodniku:  vstopnine pribl 20 €.

ODHOD: po želji skupine