London

5 dni, od 770 €

London-središče, ki te očara, začara, preseneča… Skozi stoletja center moči, napredka, zgodovine in nasprotij. Odpeljali vas bomo na vse zanimivosti Londona in obiskali najlepša in najpomembnejša mesteca v njegovi okolici.

1. dan: LJUBLJANA - LONDON
Let v London iz letališča Jožeta Pučnika na Brniku. Po pristanku in ureditvi formalnosti se bomo odpeljali proti Londonu. Avtobusni orientacijski ogled mestnih znamenitosti, med drugim se bomo peljali skozi poslovno četrt City, mimo katedrale Sv. Pavla, ene največjih cerkva na svetu, potem do slavnega Tower Bridgea  in do Towra - ene najstarejših zgradb v mestu, okrog katere se spletajo številne legende. Nadaljevanje skozi mestno središče do Parlamenta, Westminstra, Hyde Parka, kjer v palači Kensington živijo nekateri člani britanske kraljeve družine, čez trg Trafalgar, ki velja za center Londona, mimo številnih gledališč,…Vožnja do hotela, nastanitev, večerja in prenočevanje.

2. dan: WESTMINSTER – NATIONAL GALLERY
Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledi mesta. S podzemno železnico se bomo zapeljali do Westminstra in se sprehodili skozi park St. James do Buckinghamske palače, sedeža britanske kraljice oz. rezidence prestolonaslednika princa Charlesa. Ogled menjave konjske straže ob Whitehallu in do Downing Streeta 10, kjer domuje angleški ministrski predsednik. Ogledali si bomo Westminstrsko opatijo, ki velja za eno najpomembnejših cerkva v državi, kjer kronajo britanske kralje, v njeni notranjosti pa so tudi številni grobovi angleških vladarjev. Sprehodili se bomo mimo prelepega neogotskega Parlamenta in do slavnega urnega stolpa, kjer domuje znameniti zvon - Big Ben, nato pa nadaljevali na osrednji londonski trg Trafalgar Square. Popoldan bomo namenili znameniti Nacionalni galeriji, ki hrani številne mojstrovine evropskega slikarstva in vse najpomembnejše umetnike sveta. Večerja in prenočevanje.

3. dan: LONDON – GREENWICH - LONDON
Zajtrk, nato bomo obiskali Britanski muzej, ki z eksponati antične umetnosti in kultur Bližnjega vzhoda hrani najlepše zgodovinske artefakte. Med njimi slavne kipe Elgin Marbles, ki so krasili atenski Partenon, in originalni kamen iz Rosette, s pomočjo katerega je Champollionu uspelo razvozlati egiptovske hieroglife. Po končanem ogledu se bomo z ladjico popeljali po reki Temzi do slikovitega mesteca Greenwich. Ogled observatorija z označeno časovno ločnico in mogočnega kompleksa nekdanjega kraljevega pomorskega kolidža, ki velja za enega izmed vrhuncev britanskega urbanizma 17. stoletja. Vrnitev v London, večerja in prenočevanje.

4. dan: LONDON - OXFORD – STRATFORD UPON AVON- BATH
Po zajtrku bomo zapustili London in se zapeljali proti severozahodu, do slovitega univerzitetnega mesta Oxford. Spremljali bomo številne kolidže, kjer so študirali možje zaslužni za svetovno znanost skozi različna stoletja obstoja univerze, si ogledali stavbe, predvsem mogočne kapele. Sledi vožnja do Shakespirovega mesta Stratford upon Avon, ki je živahno kulturno središče, prežeto s spominom na velikega pesnika elizabetinske dobe. Obdobje, v katerem je veliki dramatik ustvarjal, nam bo približal obisk njegove rojstne hiše. Odpeljali se bomo do slikovitega zdraviliškega mesta Bath ob reki Avon, ki ima čudovite tlakovane ulice, trge, predele mesta pol mesečne oblike, parke in vrtove, vse značilno za čas kraljev Jurijev v 18.stoletju. Mesto je že iz antičnega obdobja znano po edinem toplem mineralnem vrelcu v Angliji in so ga izkoriščali že Rimljani. Ogled enega najlepših termalnih mest na svetu. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje. Za doplačilo možno večerno kopanje.

5. dan: BATH – SALISBURY - STONEHENGE
Po zajtrku se bomo zapeljali do podeželskega mesteca Salisbury, ki ima kot pravijo najlepšo, mogočno katedralo Anglije iz 13. stoletja in je pomemben spomenik britanske zgodnje gotike ter se obenem ponaša tudi z najvišjim zvonikom v Veliki Britaniji (123 m). V njej hranijo tudi originalno Magno Carto Libertatum (Veliko listino svoboščin), ki velja za prvi dokument demokracije. Odpeljali se bomo do Stonehenga, znamenite enigmatične megalitske nekropole, katere nastanek postavljajo v čas okoli 2800 let pr. Kr. Njegova funkcija še danes ostaja nepojasnjena, energije pa so neverjetne. Dan bomo zaključili, če bo čas dopuščal z rezidenco vladarske dinastije in gradom Windsor. Po končanih ogledih sledi prevoz na eno od londonskih letališč in polet nazaj proti Ljubljani.

CENA:se izračuna glede na število prijavljenih v skupini in trenutno najnižjo ceno letalskega prevoznika.
 

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz, letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo (105 €), avtobusni prevoz z letališča do hotela in na letališče ter poldnevni ogled Londona, avtobusni prevozi po programu nastanitev v dvoposteljni sobi in zajtrk v hotelu 3*,  slovensko vodenje in organizacija potovanja in DDV

MOŽNA DOPLAČILA: enoposteljna soba 29 €/noč; vstopnine, vlak, ladjica približno 120 €.

Cene vstopnin v vednost: vstopnina v razstavni prostor voščenih lutk (Madame Tussaud’s) 28 GBP, vstopnina v Tower 18 GBP, vstopnina v Tower Bridge pribl. 6 GBP, vstopnina v katedralo Sv. Pavla: 12 GBP, vstopnina v Westminstersko katedralo : 16GBP, vstopnina v grad Windsor :17 GBP, vstopnina v Shakespeare's Globe Theatre:12,50 GBP… ( cene vstopnin se lahko spreminjajo!)

/Lahko se dogovorimo za ''London pass'', kjer je posebna ugodnost za vstopnine in prevoze po Londonu.

ODHOD: naredimo po želji skupine in glede na letalsko povezavo.