Sanjska Provansa

4/5 dni, od 377€

Provansa je sanjska francoska pokrajina, ki je zaradi svoje lepote vseskozi privabljala številne umetnike, ki so se tu opajali z bleščečo mediteransko svetlobo, sinjino neba in vonjem sivke. Pokrajina je pustila pečat tudi na mnogih znanih slikarskih delih, kakor ga bo s svojim nepozabnim čarom pustila tudi na vas. Pridružite se nam na potepanju po Provansi in uživajte v vrtincu nepozabnih vonjav in gurmanskega okušanja.

1. dan: LJUBLJANA - NICA
Odhod avtobusa ob 22.00 iz  Ljubljane, dalje v Italijo. Vožnja po Italiji mimo Benetk, Verone, Brescie, Cremone, Piacenze, Alessandrije, Genove in Ventimiglie  proti Franciji.

2. dan: NICA - ANTIBES - CANNES - AIX-EN-PROVENCE - ARLES
V jutranjih urah prihod na francosko riviero do Nice, s slovito Angleško promenado. Avtobusni ogled tega zanimivega letoviškega mesta. Po Azurni obali  si bomo ogledali v Antibes-u Chateau Grimaldi, kjer je Picassojev muzej, v Cannes-u, ki vsako leto gosti filmski festival bo postanek za ogled tega luksuznega letovišča in filmskega mesta. Po provansalski avtocesti bo vožnja do kraja Aix-en-Provence. Mesto študentov ima bogato zgodovino, imenujejo ga mesto fontan, v njem pa so živeli znani in slavni ljudje: dobri kralj Rene, grof Mirabeau, Paul Cezanne, Emile Zola in drugi. Ogled katedrale St. Sauveur in sprehod po starem delu mesta. V prijetni senci platan si bomo privoščili osvežitev v enem od številnih bistrojev in poskusili specialiteto Aixa, imenovane calissons. Pot bomo nadaljevali do Arlesa, kjer bo nastanitev v hotelu. Večerja in prenočevanje.

3. dan: ARLES - PONT-DU-GARD - AVIGNON - St. REMY - Les BAUX - FONTVIEILLE - ARLES
Po zajtrku vožnja do imenitno ohranjenega 2000 let starega rimskega akvadukta Pont du Gard, namenske gradnje, ki je zaradi svoje skladnosti in lepote postala umetnina. Po njem je tekla voda v 50 kilometrov oddaljeni Nimes. Nadaljevanje poti do starega mesta Avignon, nekdanje papeške rezidence, zgrajene na skalnati planoti. Ogledali si bomo predel okoli papeške palače, park in ostanke prvega zidanega mostu čez Rono, ki ga opeva znana pesmica “Sur le pont d’Avignon”. Postanek za ogled, nato vožnja do kraškega izvira Fontaine de Vaucuse, kjer je ob izviru reke Sorgue dobival navdihe slavni pesnik Petrarca. Sprehod po prelepi okolici, nato pa se bomo skozi slikovito provansalsko pokrajino peljali skozi St. Remy-de-Provence, kjer ima hišo tudi monaška princesa Carolina. Mimo preostankov enega največjih rimskih mest v Provansi, starodavnega Glanuma, se bomo odpeljali do južnega dela pogorja Alpilles, kjer je na visoki planoti nekdaj slavno in ponosno mestece Les Baux, ki je dalo ime boksitu. Postanek za ogled, nato pa se bomo na krožni poti skozi Provanso zapeljali še do mesteca Fontvieille in si ogledali mlin na veter, ki ga je v znanem delu “Pisma iz mojega mlina” opisal francoski pisatelj Daudet. Vrnitev v Arles, večerja in nočitev.

4. dan: ARLES - CAMARGUE - SANTES MARIES DE-LA MER - AIGUES MORTES - NIMES - ARLES
Zajtrk in ogled starega dela mesta Arlesa, z rimsko areno in romansko katedralo sv. Trophima. Portal katedrale in stari samostan z najslavnejšim križnim hodnikom v Provansi sta pod varstvom Unesca. Ogled arheološkega muzeja, ki ga je ustanovil Frederik Mistral z eksponati iz rimskega obdobja. V njem je nazorno prikazana zgodovina Arlesa. Ogledali si bomo tudi Espace van Gogh, nekdanjo bolnišnico, ki so jo uredili tako, kot jo je videl in upodobil slavni slikar na svojih platnih. Arles je že v srednjem veku slovel po bogato založeni tržnici. Ta je ob sobotah, ko je v mestu tržni dan, še vedno zelo slikovita in privlačna. Nato bomo nadaljevali pot v delto Rone. Reka se v dveh širokih rokavih izliva v Levji zaliv, v trikotniku med malo in veliko Rono pa se nahaja slikovit rastlinski in živalski naravni rezervat Camargue, ki se deli na tri dele: poljedeljski, močvirni in peščine z živim peskom. Glavno mesto je Saintes Maries-de-la-Mer, kjer večinoma prebivajo Romi. Slikovito mestece ob morju, z odličnimi ribjimi restavracijami in cigansko glasbo, nas bo gotovo očaralo. Postanek za ogled. Med vožnjo po Camargue bomo videli značilne camarške konje, ki se rodijo črno, sivi ali rjavi, v petem ali šestem letu pa dobijo belo dlako, in črne camarške bike z značilnimi lirastimi rogovi, v močvirskem dela Camargue pa opazovali številne vrste ptičev, flaminge in druge živali. Ob vrnitvi si bomo ogledali še Aigues-Mortes, mestece, ki leži znotraj dobro ohranjenega srednjeveškega obzidja in ga je dal urediti francoski kralj Ludvik Sveti. Ob povratku si bomo ogledali še Nimes, nekdanji rimski Nemausus, ki se nahaja na obrobju planjave malega Camargue in hrani številne ostanke slavne rimske preteklosti. Kratek sprehod po mestu, nato pa vrnitev v Arles, večerja in nočitev.

5. dan: ARLES - MONAKO - GENOVA – LJUBLJANA
Po zajtrku se bomo odpeljali mimo Aixa po provansalski avtocesti do Nice, nato pa po slikoviti cesti, ki se vije po sredini pogorja Alpes Maritimes. Imeli bomo čudovit pogled na majhna letoviška mesteca francoske riviere, ki se nizajo drugo za drugim vse do kneževine Monaco, žepne državice, ki ji že 700 let vlada dinastija Grimaldi. Postanek za ogled kneževine, trga pred knežjo palačo, katedrale z grobnico kneginje Gracije Patricije, zunanjosti Oceanografskega muzeja (po želji tudi ogled notranjosti) in eksotičnega botaničnega vrta. Popoldne bomo nadaljevali vožnjo v italijansko  pokrajino Ligurio, peljali mimo San Rema in drugih slikovitih mestec italijanske Riviere do Genove. Nato pa z vmesnimi postanki nadaljevali pot mimo Cremone, Brescie, Verone, Padove v Slovenijo. Prihod v Ljubljano v poznih večernih urah.

CENA:
377
€ (pri udeležbi najmanj 35 oseb)
349 € (pri udeležbi najmanj 45 oseb)

CENA VKLJUČUJE: prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, dva voznika, 3x polpenzion v hotelih 2*/Iux ali 3* (dvoposteljne sobe TWC), vse oglede brez vstopnin, osnovno nezgodno zavarovanje, vodenje in organizacijo potovanja ter DDV.

MOŽNA DOPLAČILA: (ob prijavi): enoposteljna soba za 3 noči 81 €; (vodniku na poti): vstopnine za oglede pribl. 30 €.

ODHOD: po izbiri vaše skupine