Po poteh in krajih VERONIKE DESENIŠKE in FRIDERIKA II. CELJSKEGA Ljubezenska zgodba 'slovenske Julije in Romea' + uživanje v Krapinskih Toplicah

2 dni, od

1.dan: LJUBLJANA–CELJE-JURKLOŠTER-KRAPINSKE TOPLICE

Zjutraj odhod iz Ljubljane in vožnja  po avtocesti do Celja.  Tu si bomo ogledali v Knežjem dvoru predstavitev ostankov rimske "Celeje'', ostanke tlakovane rimske ceste, obzidja z zahodnimi mestnimi vrati in temelje dveh mestnih vil ter Razstavo Grofje Celjski: v dveh nadstropjih palacija, kjer je predstavljena zgodba vzpona in propada slavne dinastije grofov in knezov Celjskih, vključno z njihovimi lobanjami. Po ogledu sprehod po starem delu mesta.  Sledi vožnja na Celjski Grad. Ogled gradu z razstavo in stolpom v katerem je bil zaprt Friderik.  Sledi vožnja skozi Zdravilišče Laško in Rimske Toplice ter po dolini Gračnice do Kartuzije Jurklošter. V kapiteljski dvorani, si bomo ogledali domnevni grob Veronike Deseniške, kraj, kjer sta svojo ljubezen skrivala Friderik in Veronika in se malo poigrali z domišljijo ali če želite biti prisotni ob odkrivanju pomnikov zgodbe ’’Romea in Julije na Slovenskem’’. Poleg tega si bomo ogledali gotsko cerkev in samostan s skrivnimi prehodi in skrivno samostansko knjižnico. Pot bomo nadaljevali ob Gračnici skozi Planino pri Sevnici, Šentjurja, do kraja Šmarje pri Jelšah. Tu domuje cerkev Marijinega vnebovzetja, slikoviti  dvorec Jelše, cerkev sv. Roka s kalvarijo in Muzej baroka. Kalvarija z romarsko cerkvijo sv. Roka velja za enega od vrhunskih baročnih spomenikov v Sloveniji. Tu je bil kaplan pesnik Anton Aškerc. Postanek za ogled in ob lepem vremenu vspon ob kalvariji ali pa z avtobusom do vrha.  Z vrha hriba Predenci bo čudovit pogled, ki predstavlja najbolj obsežen kompleks v Sloveniji. Nadaljevanje do Rogaške Slatine, skozi Rogatec do Krapine  kjer sta ob smrti Elizabete 1422, na takratnem dvorcu last Celjanov, bivala Friderik II in njegova žena Elizabeta Frankopanska. Nastanitev v srcu Zagorja, v hotelu TOPLICE 3*, v Krapinskih Toplicah. Poznana je dobra ’’zagorska kuhinja’’ kjer bo dobra samopostrežna večerja. Prenočevanje. Za sprostitev pa lahko uživate in koristite hotelski bazen s termalno vodo. 

 

2.dan: KRAPINSKE TOPLICE-VELIKI TABOR-BRASLOVČE-LJUBLJANA

Po zajtrku  vožnja v Desenič in na grad Veliki Tabor, ki je osupljiv primer hrvaške arhitekture poznega srednjega veka in renesanse. Z družino Celjskih grofov je povezana ena izmed najbolj skrivnostnih in žalostnih legend v zgodovini gradu, ki je povezana z Veroniko Deseniško. Ogled in vodstvo po gradu. Povratek v Slovenijo, skozi Podčetrtek, Šentjur do Žalca, kjer bomo poskusili  ob edinstveni fontani piva v Evropi ''najboljše savinjsko zlato''.  Postanek še v Braslovčah, kraju že iz 10. stol, v bližini Žovneka, od koder izhajajo 'Žovneški', kasneje Celjski grofje - knezi in kjer je bila pri cerkvi Elizabete, leta 1428 začasno pokopana Veronika Deseniška, kot druga žena grofa Friderika II. Celjskega. Postanek tudi za lahko in dobro večerjo.  Povratek v Ljubljano v večernih urah. 

CENA POTOVANJA: 88 € (najmanj 40 oseb v avtobusu)

                                    99 € (najmanj 30 oseb v avtobusu)

 

CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz po programu, cestnine, pol penzion v hotelu 3* (večerja, prenočevanje in zajtrk), 'fontana piva', lahka večerja, ogledi (brez  vstopnin), vodstvo in DDV.

 

DOPLAČILO - OB PRIJAVI: enoposteljna soba 10 €, riziko odpovedi 5 €

 

NA POTI: VSTOPNINE pribl. 15 €

 

ODHOD: 1.-2. 4. 2017 – 2 dni