SPLAVARJENJE PO SAVI

1 dan, od 30,00 €

Flosarsko dediščino lahko danes doživite na splavu, ki ga je po nekdanjih načrtih zgradilo Brodarsko turistično društvo Splavar iz Zidanega Mosta.

PROGRAM IZLETA: OD MAJA DO OKTOBRA

1 dan: GORENJSKA-ZIDANI MOST-RADEČE-GORENJSKA

Zjutraj ob 08.00 odhod avtobusa iz Krope, Podnarta… in vožnja do  Hrastnika  (ogled steklarne). Nadaljevanje  vožnje do Zidanega Mostu, kjer nas bomo pričakali veseli Savinjsko-Savski splavarji. Povedali nam bomo kaj je izjavil Franc Jožef, ko je prvič potoval z železnico Dunaj –Trst. Kako so na rekah splavarili pred 500 in več leti ter kaj vse so doživeli. Povabili nas bodo na splav-flos s katerim bomo varno zapluli po rekah, ki so zajezene pri hidroelektrarni Vrhovo. Na splavu bomo deležni pozornosti splavarjev, ko nam bodo ponudili frakelj domačega in domače dobrote. Ponudili nam bodo splavarski golaž, kuhan na odprtem ognju po 500 let starem receptu. Zalili ga bomo s pristnim vinom  iz Dolenjske. /Seveda na splavu ne manjka niti dobro ohlajenega piva, soka ali podobno/. Običaj je, da so tako kot ladje krstili splave, da so svoj dragoceni tovor nekoč les danes goste, pripeljali do končne postaje. Humoristično obarvanemu krstu enega od gostov se bomo od srca nasmejali. Splavarji ga bodo nagradili. Tudi harmonika mora biti ob takšnih trenutkih pri roki, kajti splavarji so veseljaki, ki radi zapojejo in zaplešejo. Pristanemo še v Radečah, kjer je bilo nekoč osrednje pristanišče splavarjev. Povedali nam bodo v kateri ulici je bilo nekoč kar 16 gostiln, kaj pravi legenda in kako je sestavljen star Radeški  most, edini te vrste v Evropi. Dogaja se še marsikaj, splavarji vsega pač ne izdajo naprej. Pustili se  bomo razvajati Savinjsko - Savskim splavarjem J.

CENA NA OSEBO:       36,00 € (ob udeležbi najmanj 41 oseb v avtobusu)

 

CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz po programu, splavarjenje po Savinji in Savi pribl. 2-3 ure, frakelj dobrodošlice (ostane za spomin ), domače pecivo, splavarski golaž, pijača po izboru, harmonikar, krst zelenca, darilo zelencu, darilo gostu, animacija, vodstvo, organizacija izleta in DDV.