ČUDOVITE romarske poti in mesta DALMACIJE

27.april, 4 dni, 245,00 €

1. dan: LJUBLJANA –  ZADAR -  ŠIBENIK

Zjutraj odhod avtobusa iz  Ljubljane, vožnja v Belo Krajino in po hrvaški avtocesti proti Dalmaciji. Krajši postanki na poti. Nadaljevanje do Zadra, ki je center severne Dalmacije in sprehod po starem delu mesta, kjer so ohranjeni čudoviti spomeniki preteklih dni. Zadar, ki je po obnovi postal eden od biserov Dalmacije, se lahko pohvali s fantastično arhitekturo tako srednjeveško, renesančno, kot tudi baročno. Neprecenljivi zakladi so ohranjeni v Frančiškanskem samostanu s cerkvijo, ki je najstarejša dalmatinska gotska cerkev,  kjer bo tudi sv. maša. Zadar je na poti v Sveto deželo obiskal sv. Frančišek Asiški.

Dragoceno delo srednjeveške umetnosti zlatarstva je skrinja s posmrtnimi ostanki sv. Simona, ki leži v istoimenski cerkvi. Zaščitnica Zadra počiva v največji cerkev v Dalmaciji, v romanski katedrali  sv. Anastazije ali sv. Stošije. Poleg benediktinskega samostana sv. Marije se nahaja zakladnica ''Zlato in srebro Zadra''. Ogledali si bomo tudi rotundo sv. Donata, zadrski pozdrav soncu, neverjetne morske orgle, ter uživali v skrivnostih, ki jih skriva staro mesto.

Po ogledu vožnja do Šibenika. Nastanitev v hotelu 4*, večerja in prenočevanje.

2. dan: ŠIBENIK - TROGIR – PRIMOŠTEN - ŠIBENIK

Zajtrk in vožnja do Trogirja, ki ima vzdevek ''kamen lepote''. Sprehod po tem čudovitem mestu, ki je pod zaščito UNESCA, saj je njegova kultura in arhitektura nastajala pod vplivom Grkov, Rimljanov in Benečanov. Trogir je mesto, ki nosi naziv najbolje ohranjenega romansko-gotskega mesta v centralni Evropi, kar je tudi razlog, da se je s svojo zbirko zgodovinskih znamenitosti znašel pod zaščito svetovne dediščine. Ogled obzidja in romanskega portala, sv. maša v cerkvi sv Lovrenca, kjer počiva sv. Ivan Trogirski.

Po ogledu vožnja v Primošten. Sprehod in ogled tega ''bisera'' na otočku, ki velja s svojim mediteranskim vzdušjem in vsemi značilnostmi sredozemskega ribiškega mesteca za eno najlepših točk Jadrana. Vrnemo se v Šibenik, večerja in prenočevanje.

3. dan: ŠIBENIK  –  NARODNI PARK KRKE z otočkom VISOVAC – KNIN – DRNIŠ -  ŠIBENIK

Po zajtrku nas bo romarska pot peljala po neokrnjeni naravi Narodnega parka Krka, ki je pod zaščito UNESC-a. Vožnja z ladjo na otok Visovac, kjer bo sv. maša v cerkvi frančiškanskega samostana. Sprehod po otoku in ogled Muzeja. Vrnitev z ladjico na kopno in vožnja do Roških slapov. Nadaljevali bomo do Knina, ki se ponaša s svojo trdnjavo in pravoslavnimi samostani v okolici, kjer je bil tudi sedež srednjeveška prestolnica hrvaških kraljev… Dalje v Drniš, ki ponosno stoji ob reki Čikoli oz. ob ''drniških vratih'' in je pomembni čuvaj že od rimskih časov dalje, v času Otomanov pa je imel kar pet džamij…  Vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

4. dan: ŠIBENIK- OGULIN - LJUBLJANA

Zajtrk in kratka vožnja do Šibenika. Ogled mesta s čudovito katedralo sv. Jakoba, kjer bo tudi sv. maša. V Šibeniku je bil doma tudi frančiškan sv. Nikolaj Tavelić. Vožnja mimo jezera Vrana in nato skozi predor sv. Roka in po Liškem polju do Ogulina. Postanek in ogled nekoč pomembnega mesta in gradu Frankopanov, cerkve sv. Križa, hidrološko naravni spomenik Đuli, … Po ogledu nadaljevanje vožnje v Slovenijo, v Belo Krajino in dalje v Ljubljano. 

CENA romanja: 245,00 € (najmanj 40 romarjev) ali 275,00 € (najmanj 30 romarjev)

CENA VKLJUČUJE: prevoz z udobnim avtobusom, cestnine, 3 x pol penzion v Šibeniku, v hotelu Jure 4* (prenočevanje, samopostrežna večerja in zajtrk), ogledi, vodstvo - slovenski vodnik, DDV in ostali stroški romanja.

 

DOPLAČILO: - enoposteljna soba 65 €, riziko odpovedi 14 € (ob prijavi), skupinsko dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini - pri CORIS-u 6,00 € na osebo do 75 let, nad 75 let je 9,00 €(mora biti najmanj 10 zavarovanih potnikov, drugače se zavaruje po individualnih cenah zavarovanja- 4,00 € več na osebo)

in VSTOPNINE

 

ODHOD: 27.4. 2017 – 4 dni