Jordanija in Izrael

11 dni | 10 noči, od 1.330 €

Čarobna Jordanija in raznolik Izrael, zibelki življenja, kultur, verstev in zgodb. Doživite to najboljše.

1. dan: LJUBLJANA – AMMAN | večerja
Zbor vseh potnikov na letališču Jožeta Pučnika, Ljubljana in ob 14.30 in polet letala v Istanbul ter dalje do Ammana. Po pristanku in opravljenih carinskih formalnostih vožnja v Amman, nastanitev v hotelu in prenočevanje.

2. dan: AMMAN – JERASH - AMMAN
Po zajtrku si bomo ogledali Jordansko prestolnico, ki velja tudi za eno najstarejših mest sveta in spoznali njene znamenitosti: staro mestno citadelo z ostanki templjev, bazilik, palačo kalifov Umayyad in bogatim arheološkim muzejem, Downtown oz.”suk”, kjer se bomo sprehodili po pisani tržnici, mimo številnih trgovinic in spoznali islam v največji Mošeji kralja Abdullaha. Popoldan si bomo ogledali eno najlepše ohranjenih rimskih mest Jerash, ki je doživel višek v 2 stol. in postal z ovalnim trgom, gledališči, trgi in kopališči eno od lige destih mest rimskega imperija. Vrnitev v Amman, večerja in prenočevanje.

3. dan: AMMAN – MADABA - GORA NEBO – MRTVO MORJE - PETRA
Zajtrk in vožnja v Moabske gore, obisk Madabe, mesta mozaikov in preprog, kjer so ostanki tudi najstarejšega mozaičnega “zemljevida” Svete dežele. Zapeljali se bomo do gore Nebo, od koder je Mojzes gledal obljubljeno deželo. Vožnja po panoramski cesti v depresijo Mrtvega morja. ki ima desetkratno slanost in je zaradi gostote mineralov izredno zdravilno in tudi prav posebno doživetje. Namazani z zdravilnim morskim blatom boste ležali na vodi kot na postelji in uživali popoldan. Vožnja do Petre, mesta starega ljudstva Nabatejcev; kjer so domovali tudi Rimljani, Kristjani, Arabci in Beduini…. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

4. dan: PETRA
Po zajtrku obisk antične Petre, ki je eden najzanimivejših krajev pretekle zgodovine, znana po svoji mističnosti, lepoti in neznanih občutjih. Paleta barv je neverjetna, kontrasti osupljivi. Bogata zapuščina Nabatejcev s prefinjeno arhitekturo še danes vzbuja občudovanje. Danes je pod varstvom UNESC-a in je mesto, razglašeno kot eno novih sedmih čudes sveta. Sprehodili se bomo skozi “siq”-sotesko, ki pelje v glavno mesto trgovskih karavan, ki je z “Zakladnico”, kraljevskimi grobnicami, centrom nabatejskega mesta še posebno zanimiva zaradi ljudi, ki tam “živijo”... Vrnitev v hotel, večerja, prenočevanje.

5. dan: PETRA – WADI RUM – AKABA
Po zajtrku se bomo odpeljali v eno najbolj čarobnih puščav, imenovana dolina Lune ali Wadi Rum, kjer nas čaka jeep safari po zanimivih naravnih lepotah puščave. Spoznali bomo tudi tradicionalno življenje Beduinov, ki pa postaja vedno modernejše. Popoldan prevoz do Akabe, letovišča ob Rdečem morju, znanega po brezcarinskem območju polnem trgovinic, restavracij in barov. Nastanitev v hotelu, prosto za kopanje v Rdečem morju, večerja in prenočevanje.

6.dan: Jordanija/Izrael-AKABA – MASADA – KUMRAN – DOLINA JORDANA - NAZARET
Po zajtrku bomo zapustili Jordanijo in se zapeljali preko meje v Izrael. Pot bomo nadaljevali po tektonski prelomnici puščave Negev na sever, v judejsko puščavo, ob Mrtvem morju, vse do Masade. Vzpon z žičnico (doplačilo) na najsvetejše mesto Judov. Nekoč razkošna palača kralja Heroda je bilo mesto največjega judovskega upora proti Rimljanom. S palače je čudovit razgled na Mrtvo morje, Jordanske gore in Sodomsko solno verigo. Ob obali Mrvega morja bomo nadaljevali do Kumrana, kjer so našli mrtvomorske oz. kumranske zvitke, rokopise Esenov. Po ogledu arheološkega prostora bomo nadaljevali pot na sever, po dolini reke Jordan in dalje do Nazareta. Nastanitev, večerja in prenočevanje.

7.dan: GALILEJA – SVETOPISEMSKI KRAJI ob Galilejskem jezeru - NAZARET

Zajtrk in vožnja v spodnjo Galilejo, kjer bomo obiskali svetopisemske kraje ob Galilejskem jezeru, med drugim: Kano Galilejsko, Tabho, Primat, Kafernaum - Jezusovo mesto in Goro Blagrov, kjer je posebna energija. Dan bomo zaključili z vožnjo po Golanski planoti, okoli Tiberijskega jezera in obiskali kibutz, kjer bomo spoznali njihov način življenja. Vrnitev v Nazaret, v hotel, večerja in prenočevanje.

8. dan: NAZARET – HAIFA – CEZAREJA – TEL AVIV – JAFFA - BETLEHEM
Zajtrk in obisk mesta ''skrivnosti'' - bazilike Marijinega oznanjenja. Ogled vseh treh cerkva v baziliki, cerkev sv. Jožefa in staro sinagogo. Vožnja do Hajfe in na goro Karmel, kjer je pustil svoj pečat prerok Sv. Elija. Bahai imajo tam svoj center z prelepim parkom. Z gore Karmel je čudovit pogled na haifski zaliv do Akke, ob jasnem vremenu pa vse do libanonskih gričev in neskončno v Sredozemlje. Ogled. Nadaljevanje do stare antične Cezareje, ki spominja na Heroda Velikega, na sv. Petra in Pavla, in je v antiki bila eno glavnih mest in pristanišč…. Po ogledu vožnja ob sredozemski obali do Tel Aviva in stare Jafe.  Sprehod po Stari Jaffi do Petrove cerkve in najvišje točke mesta, kjer je tudi prelep pogled na moderni Tel Aviv s peščeno obalo in plažo. Sledi vožnja do Jeruzalema in Betlehema, nastanitev v hotelu večerja in prenočevanje.

9. dan: BETLEHEM – JERUZALEM - BETLEHEM
Zgodnji zajtrk in dan posvečen mestu treh velikih religij. Delijo si ga judje, kristjani in muslimani. Obiskali bomo Oljsko goro, Dominus Flevit, vrt Getsemani. Prečkali bomo Cedronsko dolino. Vstopili v stari del mesta pri Levjih ali Marijinih vratih, kjer nas bo pot vodila skozi staro mestno jedro z muslimansko, armensko, judovsko in krščansko četrtjo. Obiskali križev pot – Via Dolorosa in cerkev Božjega groba. Nadaljevali bomo skozi arabsko tržnico – suk, po poti cardo maximus z rimskimi ostanki v stari judovski del do Zahodnega Zida – zida objokovanja,… Vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

10.dan: BETLEHEM - JERUZALEM - BETLEHEM
Zajtrk in obisk palestinskega mesta Betlehem z osrednjim trgom. Obiskali bomo mesto Jezusovega rojstva, ki ima eno najstarejših ohranjenih cerkva na svetu, ki stoji nad votlino Jezusovega rojstva. Ogled sosednje cerkve sv. Katarine, s podzemnimi kapelami. Cerkev se ‘’drži’’ cerkve rojstva, znani po vsakoletni božični maši. Popoldan vožnja do Jeruzalema in obisk spominskega obeležja holokavsta – ‘’Jad Vašem’’, novega dela mesta s Parlamentom – Knesset. Prosto. Nato vožnja do hotela, večerja in prenočevanje.

11.dan: TEL AVIV- LJUBLJANA
Vožnja do letališča Tel Aviv. Polet letala proti Istanbulu-Carigradu in dalje proti Ljubljani, kjer je predviden pristanek ob pribl. 14.00 uri.

CENA NA OSEBO :
1.330 EVRO (pri udeležbi najmanj 40 oseb)
1.390 EVRO (pri udeležbi najmanj 30 oseb)

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz iz Ljubljane do Ammana in iz Tel Aviva do Ljubljane (z vmesnim postankom) v ekonomskem razredu, vsi avtobusni prevozi, 9 polpenzionov (zajtrk in večerja) in 1 prenočevanje z zajtrkom, nastanitev v hotelih 3* in 4*, ogledi in vstopnine po programu, dodatno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni, lokalni vodniki, vodenje v slovenskem jeziku, DDV in organizacija potovanja.

CENA NE VKLJUČUJE: postavke, ki so navedene kot doplačila, storitev po posebnih naročilih in napitnin v hotelih, lokalnim vodnikom in voznikom, ki so v arabskem svetu obvezne.

DOPLAČILO (vodniku na poti): napitnine 40 €, vstopna-izstopna jordanska taksa taksa 27 €.

MOŽNO DOPLAČILO (ob prijavi): enoposteljna soba 185 € in ''zavarovanje rizika odpovedi'' 5% od vrednosti aranžmaja (ob prijavi).

ODHOD: